Een camper vakantie begint steeds populairder te worden. Je kunt namelijk een camper huren of kopen en gezellige momenten genieten met je familieleden of vrienden tijdens een leuke en avontuurlijke roadtrip. Weet je niet helemaal zeker of je een camper moet huren of liever kopen? Dan is het slim om de tekst hieronder eerst goed door te nemen zodat je te weten komt wat de meest verstandigste keuze is.

Waarom een camper kiezen?

Je bent met een camper zeer flexibel onderweg waardoor je op een gemakkelijke en snelle manier van de ene bestemming kunt doorreizen naar de andere, hierbij zoek je de ideale plek waarbij je je veilig voelt. Heb je een eigen camper, dan hoef je niet te sjouwen met tenten en vouwwagens als je wilt gaan slapen. Er zijn bepaalde landen waar je als camper gratis kunt overnachten. Wil je van tevoren nagaan waar je moet zijn, doe dan eerst grondig onderzoek online en plan je reis goed in.

camper huren of kopenEen camper kopen

Het kopen van een nieuwe camper is een slim idee als je van plan bent om de camper vaker te gebruiken. zo bespaar je op de kosten van het inhuren van een camper voor elke trip. Koop je een camper, dan profiteer je van de onderstaande voordelen:

  • Je camper is altijd beschikbaar. Je kunt op elk gewenst moment gebruik maken van je camper waardoor je vrij bent in je eigen keuzes en tijdverdeling.
  • Je kunt de camper naar eigen stijl indelen. De camper is volledig aan te passen aan de hand van je wensen.
  • Je bent verzekerd van een duurzame camper die jarenlang goed blijft functioneren. Het voertuig heeft namelijk geen of amper kilometers gemaakt.

Onthoud echter dat het kopen van een nieuwe camper veel geld kost en dat je moet denken aan het onderhoud en de stalling, waar ook hoge kosten bij komen kijken. Voor de aanschaf alleen al betaal je gemiddeld € 55.000 tot € 145.000.

Tweedehands camper

Naast het kopen van een nieuwe camper kan je ook een tweedehands camper aanschaffen. Deze kan je al vanaf € 10.000 kosten en biedt ruimte voor zeker 4 tot 6 slaapplekken. Tweedehands campers zijn gemakkelijk te vinden online op Marktplaats, maar zorg er wel voor dat je een auto-expert met je meeneemt bij het bezichtigen van de camper. Zo weet je zeker dat je investering de moeite waard is. kies je voor een luxe model, dan lopen de kosten op tot gemiddeld € 150.000 en soms zelfs meer.

camper huren

Een camper huren

Wil je een camper huren, dan is dit een gemakkelijk, voordelig en snel proces. De meesten kiezen voor het huren van een camper tijdens een avontuurlijke vakantie. De voordelen die komen kijken bij het huren van een camper zijn als volgt:

  • Je kunt uit zoveel verschillende modellen kiezen.
  • De camper is niet je eigendom waardoor je de inrichting niet kunt aanpassen.
  • Je hebt niet te maken met de stalling en met het onderhoud van de camper. Dit scheelt een hele hoop in de kosten.
  • Het is niet nodig om een groot aankoopbedrag aan te tonen als je een camper wilt huren.
  • Je bent goedkoper uit dan als je een nieuwe camper moet kopen voor duizenden euro’s.
  • Vaak komt een gehuurde camper ook met accessoires als campingstoelen – wat je ook weer heel wat kan besparen.

Onthoud echter dat je afhankelijk bent van de beschikbaarheid op dat moment bij de leverancier. Boek je niet vroeg op tijd, dan kan het zo zijn dat alle accommodaties verhuurd zijn waardoor je een nieuwe plek moet gaan zoeken.

De kosten huren versus kopen

Koop je een camper, dan komen hier een aantal extra kosten bij kijken. Denk naast de stalling en het onderhoud ook aan APK, de afschrijving, de wegenbelasting, de verzekering en de kosten voor de pechhulp. Bij het huren van een camper hoef je je nergens zorgen om te maken. De huuraanbieder is degene die zorgt dat alles goed wordt geregeld zodat de klant onbezorgd kan genieten van zijn of haar vakantie.

De meest ideale keuze

Nu dat we meer weten over de voor- en nadelen van zowel het huren en het kopen van een camper is het slim om na te gaan wat de meest ideale keuze is. De meest ideale keuze is geheel persoonsafhankelijk. Ook het budget speelt hier vaak een grote rol bij. Het is namelijk goedkoper om een camper te huren. Wil je de camper voor langdurig gebruik hebben, koop dan een eigen camper als je voldoende budget hebt voor de stalling en het onderhoud. Bespaar echter tijd én geld door een camper te huren.